Rivier de Drentsche Aa stroomt door het Drentse landschap

Drenthe: genieten tussen bossen en meren

Heb je weleens gehoord van de Nederlandse provincie Drenthe? Dit is de dunstbevolkte provincie van Nederland vol met bossen en meren en maar liefst drie nationale parken. Het is misschien minder bekend dan Zeeland of Friesland maar na het lezen van dit blog weet jij waarom je volgende vakantie naar Drenthe zou moeten gaan!

De mooiste plekjes van Drenthe volgens een local

Centrum van Meppel

Als rasechte Drent kan ik je alle mooie plekjes vertellen. Ik woon namelijk half in België en half in Drenthe. Dat komt door de liefde. Tijdens een werktrip naar Turkije van Tui België om ons te bedanken voor de goede samenwerking, leerde ik mijn concurrent Jurgen kennen. Hij bleek heel erg leuk te zijn en we kregen een relatie. Nu verdelen we onze tijd tussen België, Assen (de hoofdstad van Drenthe) en de wereld rondreizen.

In dit blog vertel ik je alles over de mooiste plekjes van Drenthe. Het is misschien niet de meest opwindende plek met grote steden, chique winkels en een wild uitgaansleven maar als je op zoek bent naar natuur, rust, leuke activiteiten en een vriendelijke bevolking, dan is dit de plaats voor jou. Of je nou met het hele gezin, stel of vrienden gaat: er is voor ieder wat wils. Tel daar de vele bijzondere overnachtingsmogelijkheden bij op en je hebt de perfecte vakantie.

Check hier de beste reistijd naar Drenthe

Wildlands: zoo en wereldreis in één dag

De absolute topattractie van Drenthe is zonder twijfel Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Na jaren werd de verouderde zoo in het centrum van Emmen vervangen door een spectaculaire mix van dierentuin en attractiepark op een terrein buiten de stad. Het werd groots opgezet met ruime verblijven waar dieren in hun natuurlijke habitat leven.

Wildlands is verdeeld in drie werelden: Nortica, Jungola en Serenga. In iedere wereld kun je een paar uur rondlopen om alle dieren te zien en er zijn diverse leuke attracties. Zo is er een achtbaan, kun je met een safaritruck over de savanne, een noordpoolexpeditie ondernemen of met een bootje door de jungle varen. Alles is ingericht met veel oog voor detail, een beetje zoals in Disneyland.

Nationaal park De Drentsche Aa

Drentsche Aa rivier temidden van bossen en velden

In Drenthe vind je maar liefst drie nationale parken. Een daarvan is het nationaal park de Drentsche Aa en dit is waar ik ben opgegroeid dus ik kan je er veel over vertellen.

Het nationaal park is vernoemd naar het riviertje dat hier stroomt: de Drentsche Aa. Deze meandert door het landschap en zit vol met leven. Deze omgeving is gevormd tijdens de laatste ijstijd en je vindt er sporen van duizenden jaren oud. Zo zijn er talloze hunebedden, dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, oude grafheuvels en nog veel meer.

Het nationaal park is de ideale plek om wandelingen, kanotochten en fietstochten te maken. Er zijn bossen, zandverstuivingen en heidevelden dus afwisseling genoeg.

De beste manier om het park te verkennen is per fiets. Een deel van de charme zijn hier echt de mooie dorpjes en de natuur en met de fiets zie je meer dan als je gaat wandelen. Maak bijvoorbeeld een fietstocht langs deze dorpjes:

  • Zeegse
  • Schipborg
  • Gasteren
  • Anloo
  • Eext
  • Anderen
  • Balloo
  • Loon
  • Balloërveld
  • Oude molen
  • Taarlo
  • Terug naar Zeegse

Spot veenlijken in het Drents museum

Kloosterkerk in het centrum van Assen

Het Drents museum is een van de Nederlandse topmusea. Je verwacht het misschien niet voor zo’n klein provinciestadje maar in de afgelopen jaren heeft het museum zoveel toptentoonstellingen gehad dat het zich absoluut kan meten met de bekendste Nederlandse musea.

Het Drents museum heeft iedere paar maanden een nieuwe tentoonstelling. Op dit moment is er bijvoorbeeld een tentoonstelling met schatten van goud en zilver uit Dacia, een oud Roemeens rijk. In het verleden zijn er tentoonstellingen geweest van het terracotta leger uit China, Vincent van Gogh, Pompeï, Frida Kahlo en nog veel meer.

Naast de wisselende tentoonstellingen beschikt het Drents Museum over een bijzondere vaste collectie. Zo is er voor kinderen het grootste poppenhuis van Nederland. Pronkstuk van het museum zijn de artefacten uit de geschiedenis van de provincie maar vooral de collectie veenlijken. Veenlijken zeg je? Jazeker!

Omdat een groot deel van Drenthe van oudsher uit veen bestaat, en dit in de loop der jaren werd afgegraven voor brandstof en voor de ontginning van Drenthe, zijn er veenlijken naar boven gekomen. Het veen biedt namelijk de perfecte omstandigheden voor het bewaren van lijken door de hoge zuurtegraad. Zo worden er mensen gevonden die duizenden jaren geleden aan het veen werden geofferd. Het bekendste is het meisje van Yde. Zij werd in 1897 gevonden tijdens het turfsteken (veen werd gedroogd en en in stukken gesneden, deze turfblokken werden gebruikt als brandstof) en de ontdekkers van het lijk dachten eerst dat het een stuk leer of een juten zak was, tot ze erachter kwamen dat het een meisje was.

Het meisje van Yde bleek te zijn vermoord en het idee is dat ze werd geofferd, maar helemaal zeker zijn wetenschappers hier niet over. Naast het meisje van Yde zijn er nog een aantal veenlijken gevonden die tentoongesteld zijn in een zaal van het museum.

Ik snap het als je een beetje bang bent en dit een morbide idee vindt maar het is echt niet eng en eerder indrukwekkend en bijzonder. Het is een beetje als het bekijken van een mummie en zeker geschikt voor jong en oud. Een deel van de geschiedenis.

Hunebedden bekijken

Hunebed in Drenthe

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Drenthe zijn zonder meer de Hunebedden. Dit zijn duizenden jaren oude grafmonumenten die bestaan uit gigantische keien die hier in de ijstijd vanuit Scandinavië naartoe zijn gegleden. Er zijn er nog 52 die allemaal een nummer en een letter hebben. Er is bijvoorbeeld 1 hunebed in de provincie Groningen, die heeft een G voor Groningen. De rest van de Hunebedden beginnen met de D van Drenthe en dan een cijfer. Het grootste hunebed is hunebed D27 in Borger. Hier heb je ook het Hunebedcentrum wat een leuk uitje is met kinderen.

De meeste hunebedden liggen op de Hondsrug. De Hondsrug is een grote heuvelrug die gevormd is in de ijstijd en die loopt van Zuidlaren naar Emmen. Over de Hondsrug is een weg aangelegd die de Hunebed highway heet. Dit is een route waar je inderdaad de meeste hunebedden kunt zien maar waar je ook door de bossen en de velden rijdt en waar je prachtige dorpjes kunt bezichtigen zoals Zuidlaren, Anloo, Eext, Gasselte en Borger.

Zwemmen in een van de blauwe meren van Drenthe

Overzicht van het hemelriek en het gasselterveld in Drenthe

In Drenthe vind je de mooiste meren van heel Nederland. Op Tiktok en Instagram staat het vol met filmpjes van het helderblauwe water van het Nije Hemelriek en het Blauwe meer (toepasselijke naam wel) en de witte zandstranden.

In Nederland mag je, in tegenstelling tot in België, nagenoeg overal zwemmen. Je kunt vrij zwemmen in de zee, in meren, rivieren en kanalen tenzij anders staat aangegeven. De waterkwaliteit wordt in de zomermaanden zorgvuldig bijgehouden zodat er tijdig een waarschuwing wordt gegeven als de kwaliteit ondermaats is en er risico is op bijvoorbeeld blauwalg of zwemmersjeuk.

Het Nije Hemelriek ligt in de bossen bij Gasselte en het bestaat uit twee waterplassen waar je kunt zwemmen. Het grote meer beschikt over een adventurepark met een klimparcours en grote glijbanen die je meters het water in lanceren. Rustzoekers kunnen gewoon hun handdoekje neerleggen en genieten van het helderblauwe water.

Het Hemelriek beschikte over een restaurant maar daar is helaas onlangs brand geweest waardoor het tijdelijk gesloten is. Je doet er dus goed aan om je eigen eten en drinken mee te nemen.

Joytime Grolloo

Een super leuk uitje voor jong en oud is Joytime in Grolloo. Dit is een groot avonturenpark met een klimbos, ziplines, hoogteparcours, een meertje waar je kunt kanoën, vlotten bouwen, mountainbiken en nog veel meer. We zijn er onlangs geweest met mijn bonusdochter en het was echt geweldig! We waren er net na openingstijd en zijn gebleven totdat het park ging sluiten, zo leuk was het.

We zijn begonnen met het klimparcours in het bos. Dit bestaat uit zes klimpaden die steeds een stukje hoger en uitdagender worden. Van een gids krijg je eerst uitleg over het materiaal en een proefparcours om te kijken of je alles onder de knie hebt. Daarna kun je vrij gaan klimmen. Mijn vriend en ik hebben behoorlijke hoogtevrees dus soms waren we best een beetje bang maar uiteindelijk viel het heel goed mee. Vooral de ziplines vonden we erg leuk en dan met name die over het meer gingen.

Hoogtepunt van het klimparcours is de vrije val. We durfden hem zelf niet aan maar hebben veel mensen het zien doen en ook dat zag er super leuk uit. Je klimt dan omhoog en koppelt je vast aan een soort bungeetouw. Deze zit aan een katrol die ervoor zorgt dat je eerst een vrije val maakt maar tegen het einde voldoende afremt zodat je rustig op de grond belandt.

Na het klimparcours in het bos zijn we gaan boogschieten en gaan klimmen aan de klimwanden. Daarna hebben we kano gevaren en nog een vlot gebouwd. Aanrader!

Museumdorp Orvelte

Een boerderij in museumdorp Orvelte, Drenthe

Orvelte is een museumdorp in het midden van de provincie, op ongeveer twintig minuten rijden van Assen. Hier is het alsof de tijd heeft stilgestaan met boerderijen en woningen van honderden jaren oud.

Op de Brink (grote open grasvlakte in het dorp met bomen, te vinden in veel Drentse dorpen) worden veel activiteiten georganiseerd en in de weekenden vind je hier vaak een markt, fair of kleinschalig festival met theater en foodtrucks. Bovendien wordt hier de schaapskudde bijeen gedreven als het tijd is om ze te scheren. Schapen scheren wordt feestelijk gevierd met een festival met een toepasselijke naam: het zwarte schaap festival. Er staan dan ook marktkraampjes waar je wolproducten van de kudde kunt kopen.

Super leuk om te doen met kinderen in Orvelte is Zoo Bizar. Een mini zoo met leuke dieren zoals eekhoorns, stinkdieren, tarantula’s, baardagaam, tenreks (een soort egels uit Madagascar), slangen en gordeldieren. Ieder half uur wordt er een presentatie gehouden door een enthousiaste medewerker die alles over de dieren verteld en je mag ze daarna zelfs aanraken en aaien.

Gevangenisdorp Veenhuizen en de koloniën van weldadigheid

Gevangenisdorp Veenhuizen in Drenthe

Aan het begin van de negentiende eeuw werden de koloniën van weldadigheid opgericht. Het was een uniek plan om de woeste gronden van de achtergebleven provincie Drenthe te ontginnen en ondertussen arme mensen te heropvoeden. Veenhuizen is eigenlijk het Australië van Nederland, waar misdadigers, landlopers en marginalen naartoe werden gestuurd om te werken en hun straf uit te zitten. Ook mijn moeders opa is er nog naartoe gestuurd.

Tegenwoordig is Veenhuizen nog steeds een gevangenisdorp en is er een gevangenismuseum waar veel leuke activiteiten worden georganiseerd. In de zomermaanden zijn er vaak theaterstukken en musicals en is er voor kinderen en jongeren de mogelijkheid om te blijven overnachten en kamperen.

Ook de overige koloniën van weldadigheid zijn een bezoek waard. Ga bijvoorbeeld naar museum de proefkolonie en stap in de voetstappen van de eerste kolonisten die naar de final frontier van Nederland reisden.