Florida in de Verenigde Staten

Florida: de ultieme roadtrip bestemming

Florida, ook wel de Sunshine State genoemd, is de perfecte bestemming voor een prachtige roadtrip. Het is er lekker weer, er zijn goede wegen, veel bezienswaardigheden: een rondreis door deze Amerikaanse staat zorgt voor het ultieme gevoel van vrijheid! Wij maakten onlangs zelf een rondreis door de Verenigde Staten en weten precies welke plekjes je niet mag missen!

Florida

Florida ligt in het zuidoosten van de Verenigde Staten en grenst aan Georgia en Alabama. Van het uiterste noorden naar het meest zuidelijke puntje op Key West, meet de staat maar liefst 870 kilometer. Er wonen meer dan 22 miljoen mensen en daarmee is het qua bevolkingsaantal de derde staat van de VS. Omdat er veel migranten uit Midden- en Zuid-Amerika wonen, spreken veel mensen Spaans.

Vanuit België vlieg je met een overstap naar Florida. Vanuit Nederland of Duitsland kun je rechtstreeks vliegen. De vluchttijd bedraagt iets meer dan 9 uur voor een rechtstreekse vlucht.

Beste reistijd voor Florida

Florida heeft een zeer aangenaam klimaat en de beste tijd om naar Florida te gaan is eigenlijk het hele jaar door, behalve in het najaar als er orkanen plaatsvinden. Officieel loopt het orkaanseizoen van 1 juni tot en met 30 november maar in de praktijk zijn de maanden augustus, september en oktober dé orkaanmaanden omdat het zeewater dan erg warm is.

Omdat Florida zo langgerekt is, is in de wintermaanden het klimaat in het zuiden van de staat vanzelfsprekend aangenamer dan het noorden.

Alles over het weer en klimaat van Florida lees je hier

We schreven eerder ook al een blog over Florida. In beide staan leuke tips, dus lees zeker ook dit blog voor extra inspiratie!

Roadtrip: strakke wegen, mooie auto’s en 75 cent voor een liter benzine!

In de Verenigde Staten is het hele leven ingericht op vervoer per auto, behalve in de grote steden. Ook Florida kun je het beste verkennen met een huurauto of een camper. In Amerika zijn de auto’s een stuk groter dan bij ons en ook benzine is veel betaalbaarder. Zo betaal je slechts 75 cent voor een liter benzine! Dat is nog eens leuk tanken.

Ook de wegen in de VS zijn stukken beter dan de wegen in België en omdat het zo’n groot land is, zijn de afstanden groter dan je normaal gewend bent om af te leggen. Gek genoeg wen je daar gauw aan en is drie uur rijden om ergens te komen snel gewoon geworden.

Highlights die je niet mag missen in Florida

Zeekoe in het heldere water van Crystal River in Florida

Een aantal van de highlights in Florida die je echt niet mag missen zijn:

  • Orlando
  • Miami
  • Overseas Highway
  • Florida Keys
  • Key West
  • Everglades
  • Pretparken
  • Three Sisters Springs
  • St. Augustine
  • Outletshopping

Orlando

Orlando is de pretparkhoofdstad van de wereld. Je vind er onder andere Disney World, Universal Studios, Sea World en een aantal waterparken. Alles in Orlando is op toeristen ingericht en er zijn dan ook honderden hotels, winkels en restaurants.

De meeste hotels bevinden zich rond International Drive. Let voor het boeken van je hotel goed op de reviews want een aantal accomodaties zijn behoorlijk gedateerd en gaan al tientallen jaren mee. Alles is gericht op zoveel mogelijk geld verdienen dus de prijs/kwaliteitsverhouding laat nogal eens te wensen over.

Ik ben een paar keer in Orlando geweest en wat mij het beste is bevallen is een villa met privézwembad. Enorme voordeel hier is dat je ook zelf boodschappen kunt doen en kunt koken wat scheelt in de kosten en het eten in de restaurants is over het algemeen niet bijzonder goed.

Hotels waar ik heb overnacht zijn:

  • Rosen Plaza: afrader. Gigantisch hotel, gedateerd, simpel en met een klein zwembad. Ik zou er niet weer heen gaan.
  • Hyatt Regency Grand Cypres Resort: aanrader. Ook een gigantisch hotel maar op steenworp afstand van Disney World en met een veel betere service. Kamers zijn netjes, schoon en modern. Eten is prima en het hotel beschikt over diverse zwembaden en een aantal glijbanen. Het ligt aan een meertje waar je kunt kajakken of paddleboarden. Je mag er niet zwemmen want er zitten alligators. Waarom je er dan wel kunt paddleboarden is me een raadsel. Voor de kinderen wordt er ’s avonds een film afgespeeld op een groot scherm aan het zwembad waardoor ze lekker in een opblaasband kunnen zitten terwijl ze televisie kijken. Super leuk!
  • Hyatt Regency Orlando: aanrader. Een groot hotel met zwembaden en heerlijke ontbijtjes. Ligt aan international drive waardoor je met de auto snel bij de pretparken bent maar op korte afstand van je hotel ook leuke restaurants, winkels en andere uitjes vind.

Miami

Miami Beach in Florida, Verenigde Staten

Een andere highlight die je absoluut niet mag missen tijdens je rondreis door Florida is natuurlijk Miami. Party in the city where the heat is on! zoals Will Smith het al heel poëtisch wist te omschrijven.

Deze tropische stad ligt in het zuiden van Florida, aan de oostkust en is verdeeld in Miami-stad en Miami-beach. Voor de prachtige art deco gebouwen moet je naar Miami Beach. Aan Ocean Drive, een straat die langs het strand loopt, staan de mooiste hotels, restaurants en winkeltjes in typische Art Deco stijl en geschilderd in mooie pasteltinten. De circa 800 gebouwen zijn de bekendste bezienswaardigheid van de stad en worden ’s avonds verlicht met neonlampen.

Ook een bezienswaardigheid zijn de huisjes van de Lifeguards op het strand, een iconisch beeld van de stad.

Little Havana is de Cubaanse wijk van Miami. Hier wordt hoofdzakelijk Spaans gesproken door vele Cubaanse immigranten die naar Miami zijn gevlucht in de hoop op een beter leven. Je kunt hier uitstekend eten, de sfeer is fijn en relaxed en natuurlijk vind je hier de beste Cuban Sandwich!

Het hotel waar ik heb overnacht was The Palms Hotel & Spa, een uitstekend hotel aan het strand. Het was heerlijk luxe, had een mooi zwembad en super vriendelijk personeel. ’s Ochtends een ontbijtje op de veranda in de tropische tuin was voor mij de perfecte start van de dag!

Overseas Highway

Overseas high way met de Florida Keys

Een van de hoogtepunten tijdens je roadtrip door Florida is absoluut de Overseas Highway. Deze loopt vanaf de zuidkust ruim 170 kilometer naar het zuiden, naar Key West. In Key West ben je zo zuidelijk dat je dichterbij Cuba bent dan bij Miami op het vasteland!

De Overseas Highway is een van de mooiste routes die je kunt rijden. De weg is aangelegd van eilandje naar eilandje, over grote stukken zee. Het azuurblauwe water is schilderachtig mooi en er zijn genoeg stopplekken onderweg.

Ook heel gaaf is dat er op sommige stukken de oude weg nog naast de huidige Overseas Highway loopt. Op somme stukken valt deze uit elkaar, op andere plekken is het volledig gerestaureerd en kun je er tegenwoordig overheen wandelen of vissen vanaf de kant.

Florida Keys

De Florida Keys zijn een verzameling eilandjes ten zuiden van Miami. Ze worden verbonden door de Overseas Highway en het meest zuidelijke punt is Key West. De eilanden hebben een heel eigen sfeer en zijn verschillend in grootte. Prijzen om hier te verblijven behoren tot de hoogten van de Verenigde Staten dus zoek van tevoren goed naar een aanbieding.

Key West

Huisje van Truman bij het Little White House

Het meest zuidelijke eiland van de Florida Keys is Key West. Dit eiland is van oudsher een vrijhaven voor schrijvers, kunstenaars en homo’s en heeft nog steeds een zeer relaxte sfeer.

In het zuiden van het eiland vind je het Southern Most Point. Dit is (bijna) het zuidelijkste puntje van de Verenigde Staten en ligt naast een basis van het leger waardoor het niet helemaal het zuidelijkste puntje is. Wel het meest zuidelijke dat je kunt bereiken.

Voor het Southern Most Point staat bijna altijd een lange rij met mensen die met het monument op de foto willen. Mijn tip is om ’s ochtends vroeg te gaan als het nagenoeg leeg is. Het is dan nog niet zo heet, je hebt het monument voor jezelf én je kunt daarna in de buurt een lekker ontbijtje gaan halen.

Mandy van Elp op de fiets in Key West

De perfecte manier om Key West te verkennen is per fiets. In Duval street, de hoofdstraat, zijn diverse verhuurbedrijven waar je voor een paar dollar een fiets kunt huren. Vervolgens kun je op ontdekkingstocht door de kleine straatjes.

Vuurtoren van Key West

Aanraders om te bezichtigen zijn het huis van Hemingway, de oude vuurtoren en het Little White House van Harry S. Truman. Hieromheen zit een grote community van schattige witte houten huisjes. Met de auto kun je er als niet bewoner niet komen, maar wandelen of met de fiets wel. Een oase van rust en schoonheid in Key West!

Liever iets bruisends? Dan moet je naar Duval Street. Hier bevinden zich de meeste winkels, restaurants en bars. Natuurlijk moet je de legendarische Key Lime Pie proberen: een taart met een volle limoenvulling en zachte meringue met getoaste pieken. Heerlijk!

Hoteltip: hotels in Key West zijn ontzettend hoog, ik heb eens een artikel gelezen waarin stond dat Key West de hoogste hotelprijzen van de hele Verenigde Staten heeft. Ik heb zelf overnacht in Opal Key Resort & Marina. Dit is de plek met de mooiste zonsondergangen van het hele eiland! Het hotel zelf is niet perfect, zeker voor de prijs niet, maar wel een goede plek om te verblijven.

Everglades

De Everglades is een gigantisch natuurgebied in het zuiden van Florida. Het bestaat uit moerassen, rivieren, mangroves en een grote diversiteit aan flora en fauna. Zo heb je er kans om de zeldzame Floridapanter, bijzondere vogels en krokodillen te spotten.

Het is mogelijk om in het park te wandelen of, nog beter in dit waterrijke gebied, een boottocht te maken. Er zijn 4 bezoekerscentra waar je meer informatie over het nationaal park kunt krijgen.

Aan de noordkant van het park heb je de mogelijkheid om met een airboat over de moerassen te scheuren. Voor velen een must maar ik was eigenlijk niet onder de indruk. Het is erg toeristisch, het eerste stuk ga je heel langzaam door een door de organisatie zelf aangelegd gebied met een plastic wal met babykrokodillen die zijn uitgezet. Pas later ga je heel hard over het moeras maar dat duurt maximaal 15 minuten.

Pretparken

In Florida vind je de mooiste pretparken ter wereld en deze pretparken zijn voor veel mensen dé reden om een vakantie naar Florida te boeken. Florida beschikt over de volgende pretparken, die vaak ook weer onderverdeeld zijn in meerdere parken:

  • Disney World
  • Universal Studios
  • Sea World
  • Busch Gardens
  • Legoland

Disneyworld

Het bekendste pretpark is natuurlijk Walt Disney World in Orlando. In een uitgestrekt gebied opende zich hier in de jaren zeventig een immens pretpark. Inmiddels is dit pretpark verdeelt in meerdere parken:

  • Magic Kingdom
  • Animal Kingdom
  • EPCOT
  • Hollywood Studios

Daarnaast zijn er twee waterparken:

  • Typhoon Lagoon
  • Blizzard Beach

Op het Disney domein zijn diverse Disney Hotels waar je kunt overnachten. Wil je meerdere dagen naar Disney World, dan is het voordeliger om vooraf kaartjes via de website te kopen.

Universal Studios

Universal Studios is, naast Disney World, een echte aanrader om te bezoeken. Het bestaat uit twee parken:

  • Universal Studios
  • Islands of Adventure

Daarnaast is er een geweldig waterpark dat een paar jaar geleden open is gegaan: Volcano Bay.

Sea World

Toen ik jaren geleden voor het eerst naar Florida ging, was Sea World echt één van de must visits tijdens een bezoek aan Florida. In die tijd ben ik ook geweest. De shows waren indrukwekkend, de dieren imposant en er waren gave attracties én nog een waterpark ook. Tegenwoordig zijn de parkeerplaatsen leeg en komen er nog maar weinig mensen. Voortschrijdend inzicht over dierenwelzijn en enkele documentaires hebben ervoor gezorgd dat we inmiddels beter weten en wilde roofdieren niet meer door een hoepeltje willen laten springen.

Busch Gardens

Busch Gardens bevindt zich in Tampa en dus niet zoals de meeste pretparken in Orlando. Ik heb het niet persoonlijk bezocht maar ik weet dat het bekend staat om de geweldige attracties en achtbanen. Het bestaat al langer dan Disney World en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een prachtig attractiepark met tuinen, dieren en shows. Het hele park is opgezet met als thema “Afrika” en dat is tot in de puntjes uitgevoerd.

Legoland

Legoland in Florida is het grootste Legoland attractiepark ter wereld en werd vijftien jaar geleden geopend op het terrein van een ander attractiepark dat zijn deuren moest sluiten door een faillissement. Ook Legoland Florida bestaat uit meerdere attractieparken:

  • Florida Legoland Resort
  • Legoland Waterpark
  • Peppa Pig
  • Sea Life Aquarium – nog niet geopend

Zwemmen met zeekoeien in Three Sisters springs

baby manatee

De beste plek om met zeekoeien te zwemmen is in het Three Sisters Springs State Park aan de westkust van Florida. Hier zijn drie bronnen (three sisters) die het hele jaar door water met een temperatuur van 23 graden uitkomt waar de zeekoeien erg van houden, zeker als het in de wintermaanden te koud voor de dieren wordt in de golf van Mexico. Ze trekken dan massaal naar Three Sisters Springs om zich warm te houden. Een beetje zoals wij bij een kampvuur zouden gaan zitten.

In de koudste maanden is het gebied beschermt om de dieren met rust te laten. Van november tot en met maart kun je ze wel bekijken vanaf de kant maar niet met ze zwemmen of kajakken. De beste kant om ze te zien en met ze te zwemmen is vlak buiten deze periode. Zo ben ik begin april gegaan en hebben we 6 zeekoeien gespot.

Doorzichtige Kajak op het water van Crystal River

Ik ben zelf met Clear Kayaking Tours gegaan. Dit zijn doorzichte kajaks waardoor je het water onder je kunt zien. We hadden een super vriendelijke gids die ons alles over de zeekoeien, maar ook over de andere dieren die we hebben gespot, kon vertellen. Op een rustig tempo peddel je door de baai naar de bronnen. Vlak voor de bronnen mocht je kiezen of je verder wilde in de kajak of wilde zwemmen.

Zeekoeien zijn zo schattig! Heel groot, lief en log. Daarom is zwemmen met zeekoeien echt dé aanrader van een reis naar Florida.

St. Augustine

Aan de oostkust van Florida vind je een prachtig oud stadje: St. Augustine. Deze werd in de zestiende eeuw door de Spanjaarden gesticht en ademt nog steeds de koloniale Spaanse sfeer. De mooie gebouwen, de vele palmbomen en de relaxte sfeer maken St. Augustine tot een echte aanrader om te beozeken.

Outletshopping

Amerikaanse merken zijn in de Verenigde Staten een stuk goedkoper dan in Europa. En zeker als je naar een outlet mall gaat, kun je geweldige koopjes tegen het lijf lopen. Ik ga eigenlijk altijd met een behoorlijk lege koffer naar de VS en kom terug met een volle. Deze keer was ik toe aan nieuwe sportkleding omdat ik veel sport en zeker tijdens mijn survivalruns slijten mijn outfits snel.

In Florida zijn diverse outlets te vinden. Ik ga meestal sowieso naar Orlando International Premium Outlets waar je een groot aanbod aan winkels hebt. Ideaal: er zijn ook tal van shops waar je een koffer kunt kopen. Handig als je zoveel hebt ingeslagen dat het niet meer past. Wij waren hier vorige keer erg blij mee 😉

Na een shopping spree van een paar uur kon ik er thuis weer tegenaan. Helaas brak ik drie dagen na thuiskomst mijn elleboog dus een aantal sportspullen liggen nog in de kast maar ik kan niet wachten tot ik ze kan gebruiken.

Belangrijk: je mag maximaal voor 430 euro per persoon belastingvrij invoeren. Dat houdt in dat je voor maximaal 430 euro per persoon spullen mag kopen en meenemen zonder dat je daar in Nederland belasting over hoeft te betalen. Als je spulletjes meeneemt moet je bij controle aan de douane kunnen bewijzen dat je dit of thuis al hebt gekocht of dat het niet meer dan 430 euro kostte.

Florida: de perfecte combinatie van mooi weer, prachtige natuur, paradijselijke eilanden en gave activiteiten

Hopelijk heeft dit artikel je wat inspiratie gegeven voor je trip naar Florida. Wij hebben in ieder geval enorm genoten! De combinatie van mooi weer, bijzondere natuur, schitterende eilanden en de leuke activiteiten die we konden doen heeft en voor mij voor gezorgd dat ik meerdere keren ben teruggekomen en iedereen een trip naar Florida kan aanbevelen!