Kaleici, het pude centrum van Antalya

De 7 mooiste badplaatsen van Turkije

De Turkse kust ligt vol pittoreske badplaatsen. Niet zo gek voor een land met meer dan 6000 kilometer kust. Maar welke van deze plekjes moet je kiezen voor een zonnige vakantie? Dat hangt er natuurlijk maar net van af wat je aantrekt. We zetten de mooiste badplaatsen van Turkije voor je op een rijtje.

Weer en klimaat van Turkije

Antalya: een van de mooiste badplaatsen van Turkije en zoveel te zien en te doen

De Düden watervallen in Antalya, Turkije

Antalya ligt aan de Turkse Riviera en is by far de bekendste badplaats van Turkije. Het is een stad met een duizenden jaren oude geschiedenis waar overal in het centrum nog de sporen te vinden zijn en wat tevens de charme van de stad is. In Kaleici, het oude centrum, wandel je door de smalle straatjes en krijg je een goed beeld van het Turkse leven in vroegere tijden. Proef zeker van de lokale specialiteiten in van de vele restaurantjes die worden uitgebaat door families of ga voor traditionele Turkse baklava. Heerlijk!

Voordeel aan Antalya is dat er ongelooflijk veel te zien en te doen is. Naast een bezoek aan het oude stadscentrum kun je naar een van de uitstekende musea, naar het grootste tunnel aquarium ter wereld waar je het gevoel hebt tussen de vissen door te wandelen, naar een waterpark, een hamam, watervallen of op safari in een Porsche Cayenne door een ongerept natuurpark. En natuurlijk nog veel meer!

Ook fijn aan Antalya: er is grote keuze uit schitterende resorts met een zeer hoog service niveau voor een relatief voordelige prijs. Vooral voor de kids zijn er goede hotels: het animatieteam verzorgd van ’s ochtends tot ’s avonds een uitgebreid activiteitenprogramma en de meeste hotels beschikken over meerdere kinderbaden en zelfs een eigen waterpark!

Bekijk hier de beste hotels van Antalya

Alanya: oude piratenstad

Baai van Alanya met de rode toren en burcht

Ruim 100 kilometer ten oosten van Antalya vind je Alanya. Ook Alanya heeft een oud centrum en een roemruchte geschiedenis. Zo was het vroeger een schuilplaats voor piraten en is het prachtige Cleopatrastrand niet voor niets vernoemd naar farao Cleopatra: zij kreeg het cadeau van haar lover Marcus Antonius. In het centrum van Alanya kun je de oude burcht bezoeken met de beroemde rode toren, de piratengrot en wandelen door de smalle straatjes.

Alanya is een fijne badplaats omdat het vooral wordt bezocht door Nederlanders en Duitse toeristen en zeer geschikt is voor zowel stellen als gezinnen met kinderen. Daarnaast is er ook in Alanya een waterpark waar je de hele dag van zoveel glijbanen kunt glijden als je maar wilt.

Bekijk hier de beste hotels van Alanya

Bodrum: onze persoonlijke favoriet!

Burcht en baai van Bodrum

Vanwege onze reiswebsites zijn we in de afgelopen jaren regelmatig in Turkije geweest en ik heb alle grote badplaatsen bezocht. De plek die ik persoonlijk het mooiste vind blijft toch Bodrum. Deze oude Griekse havenstad heeft zoveel charme met de kleine witte huisjes, de Griekse sfeer, de windmolentjes en de burcht die boven de jachthaven uittorent.

Bodrum ligt op een schiereiland, tegenover het Griekse eiland Kos. Vanuit Kos maken veel mensen een daguitstap naar Bodrum en vanuit Bodrum maken veel mensen een daguitstap naar Kos of naar Rhodos. Echt een aanrader! Ook het schiereiland is schitterend. Vroeger, en ook tegenwoordig nog, is het de plek waar de Turkse jetset hun vakantie komt vieren en we snappen precies waarom: de mooie natuur, de kleine baaitjes, charmante plaatsjes en het azuurblauwe water zorgen voor een enorme aantrekkingskracht.

Bekijk hier de mooiste hotels van Bodrum

Dalyan: struikel niet over de gigantische schildpadden

Dalyan ligt aan een rivier, op slechts een paar kilometer van een natuurrijke delta en een van de mooiste stranden van Turkije. Op dit strand nestelt de Caretta Caretta schildpad, die volwassen ongeveer 160 kilo wordt. Dalyan zelf is klein, idyllisch en biedt een schitterend uitzicht over Kaunos, een stad van ver voor de jaartelling. Opvallend zijn de rotsgraven die goed bewaard zijn gebleven.

Een van de leukste dingen om te doen in Dalyan is een modderbad nemen. Op diverse plekken langs de rivier zijn thermale baden te vinden waarin je heerlijk kunt relaxen en waar je je kunt insmeren met modder. Smeer je in van top tot teen, laat het twintig minuten drogen in de zon en spoel je daarna af en je huidje is zacht als nooit tevoren.

Bekijk de mooiste hotels van Dalyan

Side: antieke havenstad en charmante badplaats

Uitzicht over de antieke stad Side in Turkije

Tussen Antalya en Alanya vind je het charmante badplaatsje Side. Deze plaats werd al gesticht in de zevende eeuw voor Christus. Een van de mooiste bezienswaardigheden in Side is de tempel van Apollo die op een klif aan zee is gebouwd en de perfecte plek is voor een magische zonsondergang.

Andere bezienswaardigheden in Side zijn het oude amfitheater met plaats voor maar liefst 20.000 bezoekers, de Koprulu Canyon in een natuurgebied buiten de stad, een boottocht maken over de rivier waarbij je kans hebt om dolfijnen te spotten, naar een hamam of naar het waterpark.

Bekijk hier de beste hotels van Side

Kusdasi: slaperig kuststadje op steenworp afstand van Efeze

Het kasteel van Kusadasi, een van de mooiste Turkse badplaatsen

Kusadasi is een minder bekende badplaats aan de Turkse westkust, ongeveer ten hoogte van het Griekse eiland Samos. Er komen veel voorboten uit Italie en Griekenland aan maar je vindt er ook een aantal prachtige resorts.

Kusadasi is bekend vanwege het kasteel dat op een landtong in zee ligt en omdat het op een steenworp afstand van Efeze ligt. Efeze is een van de best bewaarde Romeinse ruïnes ter wereld en bekend vanwege de imposante bibliotheek van Celsus.

Bekijk hier de beste hotels van Kusadasi

Marmaris: kleine baaitjes, mooie eilandjes

Baai van Marmaris met zeilboten

Marmaris ligt aan een pittoresk baaitje waar je uitzicht hebt over eilanden en de bootjes die tussen de eilanden en het stadje heen en weer varen. Deze badplaats is gekend voor de vele uitgaansgelegenheden en trekt daarom voornamelijk een jonger publiek maar heeft ook een aantal resorts gericht op gezinnen met kinderen.

In de omgeving is er genoeg te doen. Zo kun je op jeepsafari en zie je meer van de natuur in het binnenland en een aantal plekken waar je een magnifiek uitzicht hebt over de baai, het stadje en de uitgestrekte bossen. Bezoek ook zeker Jesus Beach, waar het net lijkt alsof je over het water loopt.

Bekijk hier de beste hotels van Marmaris