Ambergris Caye in Belize

Tropisch Caye Caulker of Ambergris Caye in Belize?

Aan het twijfelen of je naar Caye Caulker of Ambergris Caye in Belize gaat? Het zijn beide heerlijke eilanden met een geweldige sfeer en allebei zijn ze een bezoek meer dan de moeite waard. Ga eilandhoppen en geniet van het ultieme Caribische gevoel!

Tropische eilanden Ambergris Caye en Caye Caulker

Caye Caulker in Belize

Belize beschikt over een aantal schitterende eilanden met een hoog bounty-gehalte. Wuivende palmbomen, verse kokosnoten in overvloed, witte zandstranden en een heerlijke relaxte sfeer. Je bent in de Caraïben! Het tempo ligt hier een stukje lager en dat merk je aan alles. Binnen no-time ben je België vergeten en beweeg je mee met het eilandleven. Breng zeker een bezoek aan Ambergris Caye of Caye Caulker of laat je langs de vele onbewoonde eilandjes varen met een bootje.

Vanuit Belize City kun je de ferry of een klein vliegtuigje nemen naar Ambergris Caye en Caye Caulker. Met het vliegtuig ben je er in ongeveer 15 minuten en je kunt vertrekken vanuit een van de twee vliegvelden in Belize city; zowel het internationale als het gemeentelijke vliegveld.

De boot zet eerst koers naar Caye Caulker waar je na ongeveer een uur varen aankomt. Ambergris duurt ongeveer anderhalf uur. Natuurlijk kun je ook eilandhoppen.

Het verschil tussen beide eilanden? Ambergris is groter en heeft luxe resorts waar Caye Caulker meer een hippie-eiland is met een laid back vibe en kleine pensions en hotels. Ik ben zelf best een luxepoes en had verwacht dat ik Ambergris fijner zou vinden maar toen ik eenmaal met de boot van Ambergris naar Caye Caulker was gegaan wilde ik nooit meer weg. Wát een fijne plek!

Vliegtuig of ferry?

Ik heb op de heenweg de ferry genomen en op de terugweg gekozen voor het vliegtuigje. Van te voren had ik een idyllisch beeld van de ferry maar dat bleek behoorlijk tegen te vallen. De ferry vaart op hoge snelheid, is dicht en door de snelheid kun je alleen op je ongezellige plastic stoeltje blijven zitten. Je ziet dus niets van de omgeving. Het is wel een stuk goedkoper dan het vliegtuig. Voor een enkele reis met de Belize water taxi betaal je 30,50 Amerikaanse dollar.

Op de terugweg vloog ik voor 80 Amerikaanse dollar van het kleine vliegveld van San Pedro naar het gemeentelijk vliegveld van Belize City met Tropic Air. Dit vliegveld is vlakbij het haventje waar de ferry vertrekt en hier stond ook de auto geparkeerd. De vlucht is een belevenis om nooit te vergeten: in een propellervliegtuig met ruimte voor 8 personen vlieg je laag over de koraalriffen, kleine eilandjes en atollen. Wát gaaf!

De vlucht duurt een kwartier tot 20 minuten maar toen we het vliegveld zagen was het toch even slikken: we waren op het verkeerde vliegveld! Dat was me nou nog nooit gebeurt. Geen paniek, er moesten een paar mensen op het internationale vliegveld zijn en binnen no-time minuten zaten we weer in de lucht naar het andere vliegveld dat op maar liefst 5 minuten vliegen lag. Aan de ene kant de oceaan, aan de andere kant de jungle: wát een uitzicht! En in de verte zag ik een landingsbaan opdoemen dat aangelegd was aan de rand van de zee.

Onze koffers waren met de vorige vlucht gebracht en lagen al klaar en gelukkig deed een van de 5 medewerkers van het vliegveld ook dienst als taxichauffeur om ons even naar de parkeerplaats van de auto te brengen.

Conclusie: de ferry is stukken goedkoper en het vliegtuig is stukken leuker.

Ambergris Caye: scheuren met een golfkar over een paradijselijk eiland

Ambergris Caye is een relatief groot eiland voor de kust van Belize. Er zijn nagenoeg geen auto’s en dé manier om je over het eiland te bewegen is met een golfkar die je overal kunt huren, zowel in de haven als bij de hotels. Ik had nog nooit in een golfkarretje gereden maar binnen vijf minuten had ik de smaak te pakken en wilde ik niet meer anders. Zó leuk! Kijk wel uit voor de vele verkeersdrempels, ze zijn behoorlijk hoog en in volle vaart met je kar over een drempel is hilarisch maar misschien niet zo verstandig. Schijnt. Ik heb me toch geamuseerd 😉

De hoofdstad van Ambergris Caye is San Pedro. Dit gezellige stadje staat vol restaurantjes, bars en winkeltjes. Hier vind je ook de haven met de ferry en het minivliegveld. Op zoek naar een mooi souvenir? Dan moet je in San Pedro zijn! Een echte aanrader is de hoedenwinkel die gevestigd is in een oude tabakswinkel. De hoeden zijn handgeschilderd en stuk voor stuk uniek. Ik ben helemaal blij met de degene die ik heb gekregen 🙂

Caye Caulker: hippie eiland met een heerlijke sfeer

Waar het grote Ambergris Caye meer op rijke (Amerikaanse) toeristen is gericht, is Caye Caulker stukken kleiner, relaxter en goedkoper. De vibe is relaxt met een vriendelijke bevolking, kleine pensions en gekleurde huisjes. Geniet van een ijsje terwijl je door de stoffige straatjes wandelt. Neem een duik in het azuurblauwe water, schuif aan voor heerlijk streetfood van een van de BBQ’s die overal staan opgesteld of proost met een cocktail.

Voor de kust van Caye Caulker zijn netten gespannen voor zeepaardjes. Kijk goed want er zitten er meer dan je in eerste instantie denkt: we hebben er zo 25 gespot in diverse kleuren. Ze houden zich vast aan het touw waardoor je ze heel goed kunt zien. Hier vind je ook hangmatten in het water én de vele houten palen zitten vol met pelikanen.

Caye Caulker is in het midden gescheiden en deze plek waar het eiland in tweeën wordt gedeeld heeft de toepasselijke naam “The Split.” Hier is het halve eiland aan het relaxen op een van de comfy stoelen of van een platform in zee aan het springen. Natuurlijk kun je hier ook uitstekend in het water dobberen terwijl de tropische vissen om je heen zwemmen.

Bekijk hier het weer en klimaat van Caye Caulker

Zwemmen met zeekoeien, haaien en pijlstaartroggen

Een van de hoogtepunten die je kunt ondernemen vanuit zowel Caye Caulker als San Pedro op Ambergris Caye is zwemmen met zeekoeien. Deze machtig mooie beesten zwemmen voor de kust van Belize en met een beetje geluk spot je er een of twee. Ik wilde al jaren zwemmen met zeekoeien dus deze gelegenheid liet ik niet aan me voorbij gaan!

Toen we ’s ochtends met het bootje werden opgehaald bij ons hotel vertelde de schipper direct dat het niet zeker was dat we zeekoeien zouden zien maar dat hij zijn uiterste best zou doen. Toen er op de eerste drie plekken waar ze zich vaak ophouden nog geen zeekoe te vinden was, was ik bang dat we ze niet gingen zien maar toen hadden we toch geluk!

Vlug flippers, duikbril en snorkel op en het water in want er lag er eentje te slapen in het water. Eens in de vijf minuten gaan ze omhoog om lucht te halen voor ze zich weer laten terugzakken in het water om verder te dutten. Als ze boven komen lijken zeekoeien wel een beetje op een aardappel maar eenmaal in zee zie je pas hoe groot ze zijn. Wauw!

Tijdens een boottocht kun je niet enkel met zeekoeien zwemmen. Door de aanwezigheid van een gigantisch koraalrif zijn er honderden soorten vissen te vinden, verschillende haaien en pijlstaartroggen en ook met deze dieren kun je zwemmen. Wat een belevenis als je in het water ligt met tientallen verpleegsterhaaien van ongeveer 3 meter lang, pijlstaartroggen onder je en overal tropische visjes!