Wadi Rum woestijn in Jordanië

Wadi Rum: ontdek de woestijn en overnacht onder de sterren

en van de hoogtepunten tijdens een bezoek aan magisch Jordanië is een bezoek aan de Wadi Rum woestijn. Scheur in je eigen jeep door het mulle zand, eet met de bedoeïen en geniet van de oorverdovende stilte terwijl de sterrenhemel zich boven je opent. Ontdek waarom het uitgestrekte woestijngebied op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Dit is Wadi Rum!

Hoe kom je in Wadi Rum?

Wadi Rum is een woestijngebied in het midden van Jordanië, op een paar uur rijden van hoofdstad Amman en badplaats Aqaba, en makkelijk te bereiken vanaf de King’s Highway die de belangrijkste bezienswaardigheden van het land met elkaar verbindt.

De beste tijd om naar Jordanië te reizen is in het voor- of najaar, als het weer stabiel en aangenaam is maar nog niet verschroeiend heet. Hou er rekening mee dat het overdag zeer warm kan zijn in de woestijn, maar dat het ’s nachts behoorlijk kan afkoelen. Zorg dus voor voldoende warme kleding.

Wat kun je doen in Wadi Rum?

Kamelen in de woestijn

De mogelijkheden in Wadi Rum zijn zeer divers. Je kunt ervoor kiezen om een paar dagen door de woestijn te trekken op een kameel, te wandelen, een tour te boeken of met een eigen auto door de woestijn te rijden. Veruit de meeste bezoekers kiezen voor een georganiseerde 4×4 tour. Voordeel hiervan is dat je gids op de hoogte is van de leukste plekjes en je niet bang hoeft te zijn om te verdwalen of vast te komen zitten. Nadeel is dat je niet van de gebaande paden gaat en bijna in colonne door de woestijn trekt.

Ben je op zoek naar avontuur? Huur dan zelf een jeep en trek de woestijn in! Bij het bezoekerscentrum kun je een kaart van Wadi Rum krijgen waarop alle bezienswaardigheden én het gebied staan afgebeeld. Zo kun je kiezen wat je wilt bekijken en zelf navigeren. Ik heb hiervoor gekozen en het was een geweldige ervaring! Eerlijk is eerlijk: ik ben een aantal keer behoorlijk bang geweest toen we vast kwamen te zitten in de metershoge zandduinen maar gelukkig wisten we iedere keer los te komen. Het uitzicht onderweg is onbeschrijflijk mooi en omdat je niet alleen de toeristische highlights doet ben je soms volledig alleen.

Overnachten in een bedoeïenentent

bedoeïenententen in de woestijn met de melkweg

Overal in de Wadi Rum woestijn zijn tentenkampen ingericht om in te overnachten. De keuze is reuze: van een eenvoudige, gedeelde tent tot een moderne pod die van alle gemakken is voorzien.

Ik heb zelf gekozen voor een luxe tent in een bedoeienkamp. Deze was voorzien van een eigen badkamer met douche en toilet, een ruim bed, terras en een schitterend uitzicht. Helaas was er al een tijdje niet schoongemaakt en dwarrelden de stofwolken door de kamer maar toch wat het schilderachtig mooi.

Na een lange dag in de woestijn was het heerlijk om te genieten van de zonsondergang. De avondzon kleurde de rotsen roze en wierp steeds langere schaduwen over de vallei waarin we ons bevonden. Toen de zon onder was en de maan aan de hemel verscheen was het wachten op de eerste sterren. Lang hoefden we niet te wachten: binnen no-time was de hemel bezaaid en heb ik meer sterren gezien dan ooit eerder in mijn leven. Wauw!

’s Avonds was het tijd voor een traditioneel diner dat werd bereid door lokale bedoeïnen in de grond. In een kuil was een groot rek begraven met stukken kip en diverse groenten dat al een aantal uren stond te stoven. Onder het genot van een sterke kop kruidenthee konden we genieten van al het lekkers en eerlijk is eerlijk: het was heerlijk!

De volgende ochtend zijn we vroeg opgestaan om de rest van de woestijn te verkennen. Als je ook naar Wadi Rum gaat, raad ik je van harte aan om tenminste twee dagen te blijven. Er is zoveel te zien en te doen!

Wandelen

Wandelen in de Wadi Rum woestijn bij zonsopgang

In de Wadi Rum zijn een aantal wandelpaden uitgezet. Daarnaast zijn er een aantal uitkijkpunten. Onze tip is om vroeg te beginnen aan je wandeling, voordat het te heet wordt. Bij de opgaande zon zie je de kleuren van de rotsen veranderen en voel je de hitte toenemen. Bedwing de rode zandduinen en geniet van een prachtig uitzicht over de woestijn als je eenmaal boven bent.

Je kunt ervoor kiezen om zelf met een kaart op pad te gaan of om een georganiseerde tour te doen onder leiding van lokale gidsen. Die vind je bijvoorbeeld hier.

Hoogtepunt tijdens je reis door Jordanië

bedoeïenen in de wadi rum woestijn

Als je Jordanië hoog op je lijstje hebt staan, is Wadi Rum waarschijnlijk een van de plekken die je gaat bezoeken. De oorspronkelijke bewoners van deze streek, de bedoeïenen, heten je van harte welkom en nemen je mee in hun wereld. Veel plezier!