Zoeken Menu

Hoe is het klimaat in Chili?

Het huidige klimaat van Chili wordt gekenmerkt door gemiddelde maandelijkse temperaturen die overdag variëren van maximaal 30°C tot minimaal 14°C. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 22°C. 's Nachts liggen de temperaturen in de koude maanden gemiddeld rond de 4°C en in de warmere maanden rond de 14°C.

De hoogste temperatuur in Chili in de afgelopen 10 jaar was 38°C in januari 2014. De laagst gemeten temperatuur overdag bedroeg 0°C in januari 2018.

Jaarlijks valt er gemiddeld 649 mm neerslag in Chili. Van deze neerslag bestaat ongeveer 1,4 cm uit sneeuwval. Ter vergelijking, België ontvangt 636 mm neerslag per jaar.

Het klimaat van Chili is gebaseerd op de weergegevens van Santiago. Andere locaties, zoals Patagonië, Valparaíso of San Pedro de Atacama, kunnen een ander weerbeeld hebben. Je kunt alle bestemmingen in Chili bekijken voor een compleet beeld van het klimaat.

Bekijk het weer voor Chili Chevron

Beste reistijd voor Chili

De beste reistijd voor zonnig weer in Chili is januari tot en met april en augustus tot en met december. In deze periode heb je een prima temperatuur en niet te veel neerslag, wat het een goede tijd maakt om Chili te bezoeken. In de overige maanden van het jaar valt er teveel neerslag of is de temperatuur niet ideaal voor een bezoek, als je van zonnig en aangenaam weer wilt genieten.

Klimaattabel van Chili

De klimaattabel van Chili toont de gemiddelde temperaturen, neerslag, sneeuw en UV-index per maand. De tabel geeft voor elke maand een overzicht van de gemiddelde dag- en nachttemperaturen in graden Celsius, de totale hoeveelheid neerslag in millimeters, de totale hoeveelheid sneeuwval in centimeters en de UV-index. Neerslag wordt altijd gemeten als water, zelfs als het sneeuw of hagel is.

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. max (°C) 29 30 26 22 17 14 15 18 18 20 26 29
Temp. min (°C) 13 14 11 9 7 5 4 5 6 7 11 12
Neerslag
Droplet
Droplet
Droplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
Droplet
Droplet
Neerslag (mm) 14 5,3 11 52 84 148 93 82 85 53 15 6,6
Sneeuw (cm) 0 0 0 0 0 0 1,4 0 0 0 0 0
UV-index 10 10 8 7 5 4 4 6 7 9 10 10

Klik op de maandnaam om meer weerdetails te bekijken, zoals de weergemiddelden per dag en de temperaturen en neerslag van de afgelopen jaren in die maand.

  • Gemiddelde jaartemperatuur: 22°C
  • Hoogste temperatuur: 30°C in februari
  • Laagste temperatuur: 14°C in juni
  • Neerslag*: 649 mm per jaar, gemiddeld 54 mm per maand
  • Sneeuwval: 1,4 cm per jaar
  • Droogste maanden: 5,3 mm in februari, 6,6 mm in december en 11 mm in maart
  • Natste maanden: 148 mm in juni, 93 mm in juli en 85 mm in september

*Neerslag wordt gemeten als een combinatie van regen, sneeuw en hagel

Ervaringen met het weer in Chili

UitstekendStarStarStarStarStar

Voor zonaanbidders is dit zeker een 5 sterren resort. Dit is... meer

Emma

UitstekendStarStarStarStarStar

Februari in Chili was gewoon geweldig. Hoge temperaturen van... meer

Wijnand van de Weijer

Populaire bestemmingen in Chili

Ontdek het klimaat van deze populaire bestemmingen in Chili.

Gemiddelde temperatuur per maand in Chili

Deze grafiek toont de gemiddelde maximumtemperaturen per maand in Chili. De temperaturen zijn weergegeven in graden Celsius en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten temperaturen per maand van de afgelopen jaren.

Temperatuur per maand in Chili

Gemiddelde neerslag per maand in Chili

Deze grafiek toont hoeveel neerslag er in Chili gemiddeld per maand valt. Neerslag wordt altijd gemeten als water, ook als het sneeuw of hagel is. Dit maakt het makkelijk om te vergelijken hoeveel er is gevallen, ongeacht de vorm van de neerslag. De hoeveelheid neerslag is gemeten in millimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten neerslag per maand van de afgelopen jaren.

Neerslag per maand in Chili

Gemiddelde sneeuwval per maand in Chili

Deze grafiek toont hoeveel sneeuw er in Chili gemiddeld per maand valt. De hoeveelheid sneeuwval is gemeten in centimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten sneeuwval per maand van de afgelopen jaren.

Sneeuwval per maand in Chili

Gemiddelde UV-index per maand in Chili

Deze grafiek toont de gemiddelde UV-index per maand in Chili. De UV-index geeft de intensiteit van de ultraviolette straling aan en loopt van 0 tot maximaal 11.

UV-index per maand in Chili

Temperatuur per jaar in Chili

Deze grafiek toont de gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Chili. De jaartemperatuur, uitgedrukt in graden Celsius, is de gemiddelde temperatuur van alle twaalf temperaturen per maand bij elkaar opgeteld van dat jaar.

Temperatuur per jaar per jaar in Chili

Neerslagsom per jaar in Chili

Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid neerslag die in de afgelopen 10 jaar is gevallen in Chili. De totale neerslagsom per jaar, gemeten in millimeters, is de opgetelde hoeveelheid neerslag die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.

Neerslag per jaar in Chili

Sneeuwsom per jaar in Chili

Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid sneeuw die in de afgelopen 10 jaar is gevallen in Chili. De totale sneeuwsom per jaar, gemeten in centimeters, is de opgetelde hoeveelheid sneeuw die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.

Sneeuwval per jaar in Chili

Meer klimaatinfo over Chili

Chili, een land dat zich uitstrekt over een lengte van meer dan 4.300 kilometer van noord naar zuid, biedt een verbazingwekkende diversiteit aan klimaten, variërend van de droogste woestijn ter wereld in het noorden tot gematigde regenwouden in het zuiden.

De diversiteit van het Chileense klimaat

Chili's geografische ligging en topografie spelen een cruciale rol in de brede variëteit aan weersomstandigheden. In het noorden ligt de Atacama-woestijn, bekend als de droogste plek op aarde, waar sommige gebieden eeuwenlang geen regen hebben gezien. Hier varieert de jaarlijkse neerslag tussen de 200 en 500 mm, maar in sommige delen valt zelfs minder dan dat, terwijl het gebied geniet van ongeveer 2200 zonuren per jaar.

Centraal Chili, met steden als Santiago en Valparaíso, geniet van een mediterraan klimaat met hete, droge zomers en milde, natte winters. Dit gebied is ideaal voor de landbouw, waaronder wijngaarden die enkele van de beste wijnen ter wereld produceren.

Het zuiden van Chili, inclusief regio's zoals Patagonië, kent een koeler klimaat met meer neerslag, wat bijdraagt aan weelderige groene landschappen en uitgestrekte bossen. Het weer hier kan onvoorspelbaar zijn, met koude winters en gematigde zomers.

Klimaatgemiddelden en extremen

De gemiddelde jaartemperatuur voor Chili is 19°C, met een gemiddelde dagtemperatuur die schommelt tussen 11 en 26 graden Celsius. De koudste maand is juli, met een gemiddelde temperatuur van 11 graden Celsius, terwijl januari de warmste maand is met gemiddelden rond de 26 graden Celsius.

Het land kent gemiddeld 316 droge dagen per jaar, met een gemiddelde luchtvochtigheid van 45% en een UV-index van 4. Dit draagt bij aan de unieke biodiversiteit en de verschillende ecosystemen die in het land te vinden zijn.

De impact van klimaatverandering

Klimaatverandering vormt een groeiende bedreiging voor Chili's diverse ecosystemen. Van smeltende gletsjers in Patagonië tot langere droogteperiodes in de Atacama-woestijn, de effecten zijn overal in het land merkbaar. Deze veranderingen hebben niet alleen invloed op de natuurlijke habitats, maar ook op de landbouw, watervoorziening en levenswijze van de lokale bevolking.

Ervaringen met het weer in Chili

Het weer in Chili wordt gemiddeld beoordeeld met 3,9 van 5 sterren door 13 bezoekers. Ben jij in Chili geweest? Deel jouw ervaring met het weer zodat je andere bezoekers hiermee kunt helpen.

Schrijf je eigen beoordeling Down

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Voor zonaanbidders is dit zeker een 5 sterren resort. Dit is de ideale plek om te ontspannen en te genieten van de zomer.

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

Het was het vroege voorjaar, dus het was af en toe wat fris, tussen de 10 en 20 graden, maar over het algemeen gunstig voor buitenactiviteiten. Hier en daar valt er wat regen, maar niets om je zorgen over te maken.

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

De temperatuur was laag maar draaglijk. De zonsopgang en zonsondergang waren ongelooflijk mooi. Wacht niet op de zonnestralen. Een bezoek aan de thermale baden is een must!

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

De dagen waren overwegend zonnig met slechts enkele momenten van regen. De zee was uitnodigend koel. Ik miste simpelweg de intense zomerhitte.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Februari in Chili was gewoon geweldig. Hoge temperaturen van 25 tot 30 graden, constante zon en een koele bries. Ideaal voor een vakantie aan de kust of om te genieten van het stadsleven van Santiago. Geen regen te bekennen!

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

Augustus is winter in Chili, wanneer er voldoende sneeuw ligt voor wintersport en skiën. De temperaturen variëren tussen -1°C en 7°C. De zon laat zich zelden zien en het kan behoorlijk koud zijn. Niet ideaal voor zonaanbidders.

Weerervaring: Slecht StarStar

We zagen zowel regen als zonneschijn, waardoor een aantal van onze geplande buitenactiviteiten werden geannuleerd. Het was geen ideale tijd voor een strandvakantie.

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

Oktober was een geweldige tijd om Chili te bezoeken. Uitstekende lentetemperaturen, aangenaam voor zowel sightseeing als wandelingen. Helaas hadden we bewolkte dagen met minder zon.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Het was winter en er lag veel sneeuw, wat perfect was om al het moois dat het land te bieden heeft in deze tijd van het jaar te ervaren. Zeker een aanrader voor wintersporters!

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

November bracht Chili een combinatie van zonneschijn en sporadische regen. Ideaal voor een avontuurlijke vakantie, het weer was overwegend aangenaam, maar neem zeker een paraplu mee.

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

De luchttemperatuur was gematigd, gemiddeld rond de 20 graden. Onverwachte regen, maar over het algemeen een goede zomer.

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

De kust was te koel om te zwemmen, maar perfect voor sightseeing. Geen zware regenval en overwegend zonnige dagen.

Weerervaring: Slecht StarStar

Vandaag (29 nov) van Chaitén naar Puyuhuapi gereden. Hele dag regen. In de avond hevig. Verwachting voor morgen én overmorgen in Puyuhuapi elk uur van 0,5 (miezerregen) tot 4,5mm per uur!

Ben je in Chili geweest?

Laat je ervaringen met het weer in Chili achter.

Je e-mail zal niet in de recensie verschijnen en wordt niet aan derden doorgegeven.

Het gemiddelde weer in Chili per maand

Klik op een maand hieronder en bekijk in detail hoe het weer normaal is in Chili en wat je kunt verwachten. Gebaseerd op de historische weergegevens van Chili kun je voor elke dag van de maand de gemiddelde temperatuur, neerslag, wind en UV-index bekijken.

Eilanden in Chili

Terug naar boven