Zoeken Menu

Hoe is het klimaat op Texel?

Het huidige klimaat van Texel wordt gekenmerkt door gemiddelde maandelijkse temperaturen die overdag variëren van maximaal 21°C tot minimaal 7°C. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 14°C. 's Nachts liggen de temperaturen in de koude maanden gemiddeld rond de 2°C en in de warmere maanden rond de 15°C.

De hoogste temperatuur op Texel in de afgelopen 10 jaar was 35°C in juli 2022. De laagst gemeten temperatuur overdag bedroeg -5°C in februari 2018.

Jaarlijks valt er gemiddeld 881 mm neerslag op Texel. Van deze neerslag bestaat ongeveer 5,1 cm uit sneeuwval. Ter vergelijking, België ontvangt 636 mm neerslag per jaar.

Het klimaat van Texel is gebaseerd op de weergegevens van De Koog. Andere locaties kunnen een ander weerbeeld hebben. Je kunt alle bestemmingen op Texel bekijken voor een compleet beeld van het klimaat.

Beste reistijd voor Texel

De beste reistijd voor zonnig weer op Texel is juni tot en met september. In deze periode heb je een prima temperatuur en niet te veel neerslag, wat het een goede tijd maakt om Texel te bezoeken. In de overige maanden van het jaar valt er teveel neerslag of is de temperatuur niet ideaal voor een bezoek, als je van zonnig en aangenaam weer wilt genieten.

Goedkope vakanties naar Texel Link

Klimaattabel van Texel

De klimaattabel van Texel toont de gemiddelde temperaturen, neerslag, sneeuw en UV-index per maand. De tabel geeft voor elke maand een overzicht van de gemiddelde dag- en nachttemperaturen in graden Celsius, de totale hoeveelheid neerslag in millimeters, de totale hoeveelheid sneeuwval in centimeters en de UV-index. Neerslag wordt altijd gemeten als water, zelfs als het sneeuw of hagel is.

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. max (°C) 7 7 10 12 16 20 21 21 19 14 11 8
Temp. min (°C) 4 2 4 6 10 14 15 16 13 10 7 5
Neerslag
DropletDroplet
DropletDroplet
Droplet
Droplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDropletDroplet
DropletDropletDroplet
DropletDropletDroplet
Neerslag (mm) 66 66 41 36 59 59 53 80 77 114 127 103
Sneeuw (cm) 0,4 3,9 0,4 0 0 0 0 0 0 0 0 0,4
UV-index 1 3 3 5 5 6 5 4 4 1 1 1

Klik op de maandnaam om meer weerdetails te bekijken, zoals de weergemiddelden per dag en de temperaturen en neerslag van de afgelopen jaren in die maand.

  • Gemiddelde jaartemperatuur: 14°C
  • Hoogste temperatuur: 21°C in juli en augustus
  • Laagste temperatuur: 7°C in januari en februari
  • Neerslag*: 881 mm per jaar, gemiddeld 73 mm per maand
  • Sneeuwval: 5,1 cm per jaar
  • Droogste maanden: 36 mm in april, 41 mm in maart en 53 mm in juli
  • Natste maanden: 127 mm in november, 114 mm in oktober en 103 mm in december

*Neerslag wordt gemeten als een combinatie van regen, sneeuw en hagel

Plan je volgende vakantie

Mis de beste vakantiedeals voor Texel niet en bekijk wat onze partners voor jou hebben.

Ervaringen met het weer op Texel

UitstekendStarStarStarStarStar

2weken prachtig weer 3de week wisselend 4de week niet geweld... meer

Carla stoltenborg

GoedStarStarStarStar

Het juniweer op Texel was in veel opzichten onvoorspelbaar. ... meer

Jesse

Populaire bestemmingen in Nederland

Ontdek het klimaat van deze populaire bestemmingen in Nederland.

Gemiddelde temperatuur per maand op Texel

Deze grafiek toont de gemiddelde maximumtemperaturen per maand op Texel, Nederland. De temperaturen zijn weergegeven in graden Celsius en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten temperaturen per maand van de afgelopen jaren.

Temperatuur per maand in Texel, Nederland,

Gemiddelde neerslag per maand op Texel

Deze grafiek toont hoeveel neerslag er op Texel, Nederland, gemiddeld per maand valt. Neerslag wordt altijd gemeten als water, ook als het sneeuw of hagel is. Dit maakt het makkelijk om te vergelijken hoeveel er is gevallen, ongeacht de vorm van de neerslag. De hoeveelheid neerslag is gemeten in millimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten neerslag per maand van de afgelopen jaren.

Neerslag per maand in Texel, Nederland,

Gemiddelde sneeuwval per maand op Texel

Deze grafiek toont hoeveel sneeuw er op Texel, Nederland, gemiddeld per maand valt. De hoeveelheid sneeuwval is gemeten in centimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten sneeuwval per maand van de afgelopen jaren.

Sneeuwval per maand in Texel, Nederland,

Gemiddelde UV-index per maand op Texel

Deze grafiek toont de gemiddelde UV-index per maand op Texel, Nederland. De UV-index geeft de intensiteit van de ultraviolette straling aan en loopt van 0 tot maximaal 11.

UV-index per maand in Texel, Nederland,

Temperatuur per jaar op Texel

Deze grafiek toont de gemiddelde jaarlijkse temperatuur op Texel, Nederland. De jaartemperatuur, uitgedrukt in graden Celsius, is de gemiddelde temperatuur van alle twaalf temperaturen per maand bij elkaar opgeteld van dat jaar.

Temperatuur per jaar per jaar in Texel, Nederland,

Neerslagsom per jaar op Texel

Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid neerslag die in de afgelopen 10 jaar is gevallen op Texel, Nederland. De totale neerslagsom per jaar, gemeten in millimeters, is de opgetelde hoeveelheid neerslag die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.

Neerslag per jaar in Texel, Nederland,

Sneeuwsom per jaar op Texel

Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid sneeuw die in de afgelopen 10 jaar is gevallen op Texel, Nederland. De totale sneeuwsom per jaar, gemeten in centimeters, is de opgetelde hoeveelheid sneeuw die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.

Sneeuwval per jaar in Texel, Nederland,

Meer klimaatinfo over Texel

Texel, een eiland dat bekend staat om zijn unieke klimaat en natuurlijke schoonheid, is een fascinerende bestemming voor zowel natuurliefhebbers als klimaatenthousiastelingen. Het eiland, gelegen in de Noordzee, heeft een zeeklimaat dat wordt gekenmerkt door milde zomers en relatief koele winters, waardoor het een ideale plek is voor diegenen die willen ontsnappen aan de extremen van het weer.

Texel, met zijn gematigde klimaat en natuurlijke schoonheid, biedt een unieke bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar rust en avontuur in de natuur. Door de beste reistijd te kiezen en voorbereid te zijn op het wisselvallige weer, kun je een onvergetelijke ervaring op Texel beleven, waarbij je volop geniet van alles wat dit bijzondere eiland te bieden heeft.

Het gematigd zeeklimaat van Texel

Texel geniet van een gematigd zeeklimaat, met temperaturen die het hele jaar door relatief mild blijven. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 12 graden Celsius, wat bijdraagt aan een aangenaam klimaat voor bezoekers. Het eiland ontvangt jaarlijks ongeveer 324 mm neerslag, verspreid over de maanden, wat betekent dat er in elke maand wel wat regen valt.

Ondanks de neerslag telt Texel ongeveer 141 droge dagen per jaar, met een gemiddelde luchtvochtigheid van 80% en een UV-index van 4. Deze omstandigheden maken Texel tot een aantrekkelijke bestemming voor buitenactiviteiten en het verkennen van de natuur.

De warmste maand op Texel is augustus, met een gemiddelde temperatuur van 19 graden Celsius, terwijl februari de koudste maand is met gemiddelden rond de 5 graden Celsius. Overdag variëren de temperaturen tussen de 5 en 19 graden Celsius, afhankelijk van het seizoen, terwijl de nachttemperaturen iets koeler zijn, variërend van 4 tot 17 graden Celsius. De zeetemperatuur rond het eiland schommelt tussen de 5 en 20 graden Celsius, wat invloed heeft op het lokale klimaat en bijdraagt aan de unieke flora en fauna van het eiland.

Beste reistijd

Voor diegenen die het eiland willen bezoeken, zijn juli en augustus de beste maanden. Tijdens deze periode geniet Texel van de warmste temperaturen en de minste neerslag, waardoor het ideaal is voor strandbezoekers en natuurliefhebbers. De hoge watertemperatuur in augustus, die kan oplopen tot 20 graden Celsius, maakt het ook perfect voor zwemmen en andere watersporten.

Natuurlijke pracht en activiteiten

Texel biedt een breed scala aan activiteiten voor bezoekers, van wandelen en fietsen door de duinen tot vogels kijken en zeehonden spotten. De unieke combinatie van zee, strand, en natuurlijke habitats maakt het eiland tot een paradijs voor natuurfotografen en avonturiers. Bovendien, met bijna 2466 zonuren per jaar, is er voldoende gelegenheid om van de buitenactiviteiten te genieten, zelfs buiten de piekzomermaanden.

Ervaringen met het weer op Texel

Het weer op Texel wordt gemiddeld beoordeeld met 3,6 van 5 sterren door 9 bezoekers. Ben jij op Texel geweest? Deel jouw ervaring met het weer zodat je andere bezoekers hiermee kunt helpen.

Schrijf je eigen beoordeling Down

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

Het juniweer op Texel was in veel opzichten onvoorspelbaar. We hadden warme momenten met veel zon overdag en koelere avonden. Er was ook wat onweer en regen. Draag laagjes!

Weerervaring: Matig StarStarStar

Het was koud, maar dat is te verwachten in deze tijd van het jaar. We waren gezegend met zonnige dagen, maar ook met regenachtige en winderige dagen die ons binnen hielden.

Weerervaring: Slecht StarStar

Er werd koud weer en harde wind verwacht, waardoor het moeilijk was om naar buiten te komen. Het weer moet beter!

Weerervaring: Matig StarStarStar

Dit jaar hadden we zowel zon als regen. Overdag waren er aangename temperaturen rond de 22 graden. Maar de avonden waren koel. Neem dus zeker een trui mee!

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

Meestal zonnige dagen met een koele wind. Er waren een paar regenachtige dagen, maar over het algemeen was alles prima. Ideaal voor buitenactiviteiten en ontspanning.

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

Hoewel september op Texel vrij koel en winderig was, was het over het algemeen helder en zonnig. Ideaal voor buitentochten en lange wandelingen. De regenbuien waren kort en verfrissend. Een heerlijke, pure beleving van het Nederlandse weer.

Weerervaring: Matig StarStarStar

Derde keer Texel en ik heb in totaal een halve dag zon gehad op 10 dagen.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

2weken prachtig weer 3de week wisselend 4de week niet geweldig

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

De eerste dag bewolkt en af en toe zon. Als de zon weg was, was het koud aan het strand door de wind. Andere 2 dagen nog veel wind maar helder blauwe lucht met best veel zon. Voor ons was het heel goed weer.

Ben je op Texel geweest?

Laat je ervaringen met het weer op Texel achter.

Je e-mail zal niet in de recensie verschijnen en wordt niet aan derden doorgegeven.

Het gemiddelde weer op Texel per maand

Klik op een maand hieronder en bekijk in detail hoe het weer normaal is op Texel en wat je kunt verwachten. Gebaseerd op de historische weergegevens van Texel kun je voor elke dag van de maand de gemiddelde temperatuur, neerslag, wind en UV-index bekijken.

Terug naar boven